Напрстак снега

4. 1. 2020. Новогодишња шетња: Парагово – Дебели храст – Астал – Гргетег – Норцев – Парагово (ПСД „Фрушка гора“, Нови Сад)

25. 1. 2020. Светосавско пешачење: Сремски Карловци – Стражилово – Масна ћупа – Главица – Парагово (ПСД „Поштар“)

8. 2. 2020. Парагово – Астал – ТВ торањ – споменик – Краљева столица – Главица – Парагово (ПСД „Фрушка гора“)

Читав списак топонима у неколико шетњи ове зиме, а једва извијасмо мало снега по Фрушкој гори. Већ избијају висибабе испод њега и сунце их греје, и њих и наше кости, а зглобови нам не осетише ону фину амортизацију изазвану гажењем снега. Шушти још увек лишће, не шкрипи снег.

Таман сам одлучила да ову зиму не прескочим у планинарском смислу. Не бих могла , као прошле зиме, седети у кући и чекати да зима прође. И обезбедила се, плашећи се смрзавања: скијашке панталоне, јакне, рукавице, све по реду. Нису ми требале иако сам их повремено носила. Снега на Фрушкој гори једва да има за напрстак. Током захлађења и вејавица по Србији, овде на Фрушкој гори падне мало и задржи се на гребенима таман за „на прсте“, прсте од ногу, или за напрстак (малена посуда).

Ипак смо у леденом добу

Миланковићу, да поновим – ми смо заправо у леденом добу, чак не ни у међудобу, него баш у једном од читавог низа ледених доба и бићемо у њему до 2700. године. А ово што су зиме без снега, лета без освежења, и што је, чим угреје, ужасно спарно, резултат је поремећене климе услед загађења и наглог развоја цивилизације. Природан ефекат стаклене баште који, на неки начин, штити и осунчава Земљу тако да то буде ефикасно и подношљиво, постао је неприродан ефекат живота као у најлон-џаку у којој се ми презнојавамо и потпарујемо. То, пак, не значи да нисмо у леденом добу, зар не, најугледнији професоре Београдског универзитета?!

Зеру снега

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s