Озрен или Ртањ

1.дан: Озрен – Сокоград – хотел Моравица – Рипаљка – преноћиште у Сокобањи. 2. дан: село Ртањ – успон на Ртањ са северне стране, спуст са јужне (ПСД „Железничар“, Нови Сад)

Озрен је име достојно принца. Планина и јесте принчевска, далеко лепша од мистичног (и мистификаторског) Ртња. Такво је бар моје прво искуство са овом двојицом суседа.

Раније ми је Сокобања била бања и ништа више, сад ми је Сокобања нека бања у подножју Озрена. Сокобању су претворили у праву балканску селендру поплочану мермером. Поплочали су центар сјајним плочама, али бадава сјај кад у целом граду не можеш наћи сувенир, не ради музеј, не ради туристичка организација, нема мапе града ни у књижари, у хотелу рецепционерка седи сама и моли Бога да нико не дође… После неуспешне потраге да нађем било какву мапу, монографију или информатор, седећи у декупаж-кафићу са сваком столицом другачијом, постало ми је јасно у чему је проблем са балканским бизнисом и зашто у туризму ништа није професионално. Они раде да би зарадили са што мање труда, а не да би развили туризам. Логика љубави за посао или за град би требала да буде сасвим другачија: ако си туристичко место, онда си целе године туристичко место, а не само кад су зараде највеће. У крајњој линији – ако већ знају да неће радити више од пола јануара, могли су се договорити са даротекама, киосцима и књижарама да они случајним туристима, ма колико случајни били, продају или дају информаторе, мапе града… Јужњачка туга. Ипак, у том и таквом менталитету, радо је боравио Иво Андрић и многи други. Хотел Моравица је, насупрот центру, задржао ону господску бањску атмосферу – до њега се стиже степеницама кроз парк и уз брдо с реке, с једне стране; а с друге асфалт води до врата. Одлично су осмислили апартман 144 у којем је боравио Иво Андрић. Накнадно чујем да хотел Моравица припада КП дому Сремска Митровица, они га правили, они га одржавају. Проклета авлија, 100%. 🙂

На Озрену сам доживела први пут ноћно планинарење – до водопада Рипаљка. Залеђени су, а чувају слапчић воде који тече испод леда. То су капи воде за расаду на пролеће кад отопли. 🙂 Шетња ноћу је посебан доживљај и захтева набавку чеоне лампе. Бауљала сам по путу без ње и извукла се захваљујући сјајној месечини више него онима који су имали лампе.

фото-албум Озрен фото-албум Ртањ

Још једном се уверих да су извикане планине сасвим просечне, некад и горе. Каква црна пирамида, енергија, ванземаљци… Ртањ је каљава планина, клизава, а углачано црно блато и људи су на њој личили на дивље свиње. Блато и блато. Домаћини у селу Ртањ продали би да могу и блато које смо донели на ногама, тј. нису се досетили да нам продају скидање блата са ђонова. Једва сам чекала да сиђем и у чекању других или од ветра које је горе шибао – прехладих се. И неки планинари који редовно долазе на Божићњи успон на Ртањ кажу да више неће долазити ако нема снега. Ни са снегом ни без њега не бих дошла јер мислим да је и са снегом веома клизаво кад прође толико људи. Треба доћи у лето или касно пролеће. Кад све мирише. Понела сам кући аутохтону врсту – ртањски чај. Мали снопчић травуљине, ни трага од мириса о ком сам слушала.

Као пандан тој травуљини купљеној од сељака негде на пола спуста где су кували и чај, вино, ракију, чајеви купљени у једној апотеци у Сокобањи, у облику кашичице, далеко су лепши. Култивисање је потребно, не толико планини или биљу, колико људима. Јер, култивисани људи неће продавати смотуљак травуљине завезан канапом пресрећући људе по блату Ртња по папреној цени, него пажљиво пробране чајеве у скромној али лепој опреми, по реалној цени и на месту за продају.

Снимак овог похода направила Валерија, планинарка чије је лице у гро-плану, лево доле

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s