Из свог буџака

Медијски угао гледања

Увек сам веровала да моја релативна (и евентуална) медијска писменост потиче отуда што не придајем много значаја масовним медијима. Гледам из свог угла, али сам свесна и других углова. Бескрајно ме инспиришу друга становишта, али и даље верујем да је истина једна. Сасвим је други проблем то што је човек тешко докучује. Ниједан угао гледања нема тапију на истину, правду, знање, лепоту… Можда би то могла бити лична најшира дефиниција и медијске писмености. У многим и многим угловима гледања, произилази, најбитније је сачувати присебност  и не веровати свему, а истину тражити у себи, на време, пре него што нам се туђе истине подметну и усаде  као сопствене. Тако, истовремено, измичемо шизофрености модерног доба.

Vodpod videos no longer available.
more about „Угао гледања„, posted with vodpod

Да размотрим разне углове, разних медија, загревајући се за нешто озбиљније.

Омиљени медиј, из угла уживања: филм

Мој прилог историји филма – лично сам средила скрипта за пријемни испит на академију:

 Историја филма_скрипта

Омиљени медиј, из угла интелекта – књига

Прилог? Библиотекар сам, мало ли је?

Омиљени медиј, из угла изазовности и контраверзности дигитални – интернет

Прилог – ево, на пример овај и блог Интернест БП, које смо повезали и приказали све и свашта без мрве хартије. А ризик? Па, и рукописи горе, све носи ризик, као и бенефиције. Интернет је специфичан прозор у свет, на који се све више људи налакћује и све дуже борави на њему. И, није толико проблем времена проведеног тако налакћен, него је проблем у шта гледамо са тог прозора. Судећи по многима налакћенима, али и по слици света и крајолику који с тог прозора видимо, најбоље је затворити га кад год можемо. И тако проветрити главу – затварањем прозора! 

Прилог – ове гиф- анимације! То су неке од глупости којима нисам одолела, па претерала, не знајући затворити прозор на време. Да не би изгледало као узалудно налакћивање на сајт с анимацијама, морала сам их негде „сврсисходно“ искористити. Иначе, нисам баш толико неукусна, ни инфантилна.

Омиљени филм европски, драма; они досадни, у којима се ништа не дешава, осим изнутра… Крене тако у шетњу Жана Моро или неки други лик, чије лице све говори, па не мора ни да глуми, и иде, иде, иде… таман колико би јој требало и у стварном животу. Љубавне сцене, као и насилне, прескоче се, остану у наговештају. То је европски филм. Амерички је тачно супротан: акција се брзином светлости смењује, а секс с насиљем се истакне.

Омиљена књига рукописна, пре Гутенберга. Фасцинира ме начин на који је настала, љубав с којом је прављена, а највише поглед на свет средњовековног човека, исказан у тим књигама. Врло често ми се чини да се савремени човек враћа на период верања по гранама (само као метафора, не као дарвиновско уверење), мада говори о „мраку“ средњег века, из којег је, тобоже, изашао. Човек средњег века био је на небу, сад је опет на грани. Бадава ју је преименовао у мерцедес, офис, стан на два нивоа и кредит на 25 година…

Омиљена интернет-страница – немам је и имам их врло мало омиљених, а врло често сам на интернету. Могла бих да издвојим, по квалитету, не по учесталости сопствених посета, портал Растко. Али зато имам омражену понуду на интернету – фејсбук, јер враћа човека на предпећински стадијум и недотупавно шкрабање по зиду.

Омиљени сликар – Винцент ван Гог. Он је физички доказ о постојању чудесног божанског – један мрачан ум може да обасја свет. Зар то није чудо, право правцато чудо!?

Омиљени композитор – Чајковски. Врло необичан и личан однос, та музика као да истиче из моје нутрине. Као да ми тоном осликава  пределе душе.

Омиљени цитат из филма  у функцији медијске писмености: (парафразирам) Крај цивилизације или смак света (опет, зависи из ког угла гледамо и у складу с тим коју терминологију користимо) неће доћи као у једнозначно протумаченим библијским параболама, са потресима и катаклизмама. Доћи ће на врхунцу одавања чулним надражајима и уживањима. Сатана неће бити рогата наказа, него, напротив, насмејан, леп, ведар, предусретљив… баш као омиљена ТВ-лица. Његов циљ ће бити да вам обори стандарде, а не да вам одузме живот. Тако ће он да влада вама. (филм ТВ-вести, виђење  изговара Виљем Харт)

Омиљени књишки цитат – Трагедија интелектуалца, али није Бити или не бити, него: Бити спреман – то је све. (Хамлет)

  

7 Comments

  1. Много ми се допада како си се представила, а скриптом сам фасцинирана! Духовито и оригинално си се медијски приказала! Сад ми онај мој блог делује безвезе… А и позадину си лепшу изабрала!

  2. Боље ти је да ми пишеш процену тј. евалуираш, на Извештају. Или се ти то загреваш за праве задатке? Скрипту сам само прерадила кад ми једна бивша ученица тражила литературу за разне ствари, а послала несређене податке о историји филма. Хоће да буде продуцент. Сад има одсек и за продукцију. Замисли, има неко да неће у глумце и певаче!

  3. Ostala sam bez teksta. Puno informacija za jedno popodne i veče. Dok se malo naviknem na ovaj novi izvor saznajnog procesa, onda bi mogla možda dati adekvatan komentar. Sada neznam šta ću pre, čitati ili raditi zadatke. Uglavnom, mnogo toga je interesantno i poučno. M.S.

  4. Славо хвала на упућивању и на ове странице! Искрено нисам ишчитала све што си ставила јер клижући преко текста ухватила ме паника да ћу се опет заробити у новој врсти виртуелне стварности.Оно што и површним читањем уочавам је само потврда мојих давнашњих размишљања о теби ислике коју имам: оно чега се латиш радиш врло студиозно и сагледаваш са свих могућих аспеката што заиста врло често фасцинира! Лично не могу да схватим и прокљувим када за све ово нађеш времена! За сада толико а верујем да ћемо се писати и дорађивати! Поз

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s